Gamma Knife Nedir?

Gamma Knife Işın Cerrahisi, ülkemizde ilk defa 1997 yılında Prof. Dr. Türker Kılıç tarafından kullanılmaya başlanan, milimetrenin sekizde  biri hassasiyetle gerçekleştirilen, ameliyatsız beyin cerrahisi yöntemidir. 

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç önderliğinde kullanılan Gamma Knife Icon ile 12.000’e yakın hasta sağlığına kavuşmuştur.

Ülkemizde kişisel olarak en yüksek sayıda hastanın tedavisini gerçekleştiren Prof. Dr. Türker Kılıç ve ekibinin başarısındaki en önemli sebep; aynı ekibin hem Gamma Knife hem de mikrocerrahi yapabilmesidir.

Beyin tümörleri, hipofiz adenomları, menenjiomlar, kavernomlar ve trigeminal nevralji gibi birçok rahatsızlıkta başarılı sonuçlar vermektedir.

Gamma Knife hakkında WhatsApp Bilgi Hattı detaylı bilgi ve görüş almak için tıklayın: 0(531) 739 28 54

Türkçe okunuşu ile “Gama Nayf” şeklinde telafuz edilen Gamma Knife tedavisi, ameliyat olmadan sadece tek seanslık gamma ışını uygulaması ile gerçekleştirilen bir beyin cerrahisi yöntemidir.

Gamma Knife ve mikrocerrahi birbirinden farklı iki yöntemdir ve biri diğerinin yerine kullanılmaz. Bazı durumlarda tedavinin olumlu sonuç vermesi için bu iki cerrahi yöntemin bir arada kullanılması gerekir. Bu sebepten dolayı hem Gamma Knife’ı uygulayan hem de mikrocerrahi uygulamasını gerçekleştiren cerrahın aynı kişi olması büyük önem arz eder. Dünya genelinde Işın Cerrahisi uygulayan merkezlerin yüzde 95’inde Gamma Knife’ı kullanan ve ameliyatı gerçekleştiren kişiler farklıdır. Prof. Dr. Türker Kılıç önderliğinde İstanbul Göztepe Medical Park’ta ise birbirini tamamlayan bu iki uygulama, her iki alanda da uzmanlaşmış, aynı cerrahlar gerçekleştirir. Böylelikle geleneksel mikrocerrahi ve Gamma Knife’ın birlikte kullanılabildiği durumlar bütünsel olarak değerlendirilir ve buna göre bir tedavi planı çıkarılır.

NEDEN GAMMA KNİFE?

  • Kafatası açılmadan uygulanan Işın Cerrahisi sizlere tedavi kesinliği sağlayan bir yöntemdir.
  • Işın Cerrahisini takip eden gün, iş ve sosyal hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
  • Tedavi sırasında genel anestezi kullanılmaz ve bu sebeple ortaya çıkabilecek risklerden arınmış olursunuz.
  • Hastanede kalacağınız süre günübirlik olacağı için aynı gün taburcu edilebileceksiniz.
  • Hastanede uzun süre kalmayacağınız ve işinize hemen dönebileceğiniz için, tedavinin size maliyeti azalmaktadır.
  • Tedaviden kaynaklı ölü riski %0,1’in, tedaviden kaynaklı kalıcı sakatlık riski %2’nin, tedaviden kaynaklı geçici sakatlık riski ise %3’ün altındadır.

Gamma Knife Nasıl bir Tedavidir?

Kullanımı hızlı ve kolay bir tedavi yöntemi olan Gamma Knife, tek seansta hassas Gamma ışını uygulaması ile gerçekleştirilen bir tedavidir. Beyin-hipofiz tümörlerinin ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir ışın cerrahisi sistemi olarak özetlenir.

Bu tedavi yönteminde çok sayıda (192) düşük enerjiye sahip ışın demeti, milimetrik hassasiyetle kafatası içerisindeki hastalıklı alana yönlendirilir. Bu sayede hastalıklı bölgede yüksek enerji sağlanır. Gamma Knife, dokuda genetik ve biyolojik değişiklik yaratılmasının tedaviye yönelik kullanılması sistemidir. Düşük enerjili çok sayıda ışın demeti kullanılmasından dolayı, ışının geçtiği beyin dokusunda bir hasar ortaya çıkmaz.

Gamma Knife Nasıl Uygulanır? Gamma Knife Tedavi Aşamaları Nelerdir?

İlk olarak hastanın baş kısmı, tedavi çerçevesi ile sabitlenir. Tedavinin başarıya ulaşması için ışının tam olarak doğru noktaya yönlendirilebilmesi açısından bu konu çok büyük önem taşır. Bu işlem doğrultusunda hastanın ağrı hissetmemesi için çerçevenin kafaya oturduğu noktalara lokal anestezi uygulanır.

Görüntü alma aşamasında ise hastanın MR ve gerekirse Anjiografi görüntüleri alınır.

Görüntüler üzerinde kullanılan özel programlar yardımıyla hekim, hastalıklı alana yönelik gerekli planlamasını yapar. Öngörülen planlama yapılınca tedavi aşaması başlar.

Planlama sonucu ulaşılan koordinatlar belirlenerek çerçeveye gereken pozisyon verilir. Ardından uygulamalar hastaya anlatılır. Makinenin iç kısmına doğru kaydırılan hasta üzerinde ışın tedavisine başlanır. Her bir ışın gerekli sürede hastalıklı bölgeye uygulandıktan sonra hasta makineden çıkartılır ve başında bulunan çerçevesi alınır.

Tedavi esnasında hiçbir ağrı ve sızı hissetmeyen hastaya gerekli öneriler söylenerek taburcu edilir.

Gamma Knife Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Işın Cerrahisi ile hem kötü huylu hem de iyi huylu beyin tümörleri tedavi edilebilmektedir. Gamma Knife Işın Cerrahisi; meningiomalar, hipofiz adenomlari akustik nörinomlar, beyin metastazları, glial tümörler ve daha birçok tümör üzerinde kullanılabilir.

Gamma Knife teknolojisi sayesinde birçok farklı rahatsızlık da tedavi edilebilir. Başlıca kulanım alanlarını, damarsal beyin hastalıkları (arteriovenöz malformasyonlar ve kavernomlar) ve fonksiyonel beyin hastalıkları (trigeminal nevrajli, parkinsonizm epilepsi) oluşturmaktadır.

Gamma Knife Işın Cerrahisinin kullanılabilmesi için tümör çapının 35-40 mm’den düşük olması şartı vardır. Tedavinin etkisi kötü huylu tümörlerde 2-3 ay, damarsal hastalıklarda ise 1-2 sene içerisinde görülmektedir.


TEDAVİLER ARASI FARK NEDİR?

Gamma Knife ile Radyoterapinin Farkları

Gamma Knife Işın Cerrahisi ile dokuya anatomik seçicilikle ulaşılır. Bu cerrahi yöntemde sadece hastalıklı dokular gamma ışınına maruz bırakılır. Bu sayede çevrede bulunan sağlıklı dokulara hasar verilmez. Konvansiyonel Radyoterapi Işın Tedavisinde hedeflenen tümörün yanı sıra çevredeki sağlıklı dokular da ışına maruz kalmakta ve tahribat oluşmaktadır.

Normal bir beyin tümörünün 30 seanslık tedavisinde kullanılan enerji miktarı, Gamma Knife yöntemi ile sadece dakikalar içerisinde gerçekleştirilir. Bu sayede hasta birçok seans yerine sadece tek seferde tedavi edilir.

Anatomik seçicilikte yanılgı payı 0.2 mm gibi çok düşük bir oranda kalmaktadır. Beyin cerrahisinin yöntemlerinden biri ve bir ameliyat çeşidi olan Gamma Knife (Gamma Bıçağı) ismini bu anatomik seçicilikten almaktadır.

Gamma Knife ücreti, SGK tarafından devlet kapsamına alınmıştır. SGK kapsamındaki diğer tedaviler gibi düşük bir miktar katkı payı çıkabilmektedir. Bu miktar vaka türüne göre değişiklik göstermektedir. Tedavi ekibimizden Gamma Knife fiyatı konusunda net bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Evet. BAU Tıp Göztepe Medical Park Gamma Knife Ünitesi’nde SGK’lı hastalara hizmet verilmektedir.

Türkiye’de giderek yaygınlaşmaya başlayan Gamma Knife, BAU Tıp Medical Park Göztepe başta olmak üzere sayılı hastanede bulunmaktadır.

Gamma Knife tedavisini Türkiye’ye ilk olarak getiren ve en çok hasta tedavisi deneyimine sahip olan Prof. Dr. Türker Kılıç, tedavilerini İstanbul’da BAU Tıp Medical Park Göztepe yerleşkesinde gerçekleştirmektedir.

Tek seanslık bir tedavi olan ve hastaların aynı gün taburcu olabilmesi sayesinde Türkiye’nin her ilinden hastalar burada tedavi olabilmektedir. 

Dünya üzerinde 1.5 milyon üzerinde hasta gammaknife ile tedavi edilmiştir

Gamma Knife ile ilgili yüzlerce bilimsel yazı ve makale bulunmaktadır, tıp bilim dünyasında Gamma Knife yönetiminin güvenilirliği bu şekilde ispat edilmiştir. 

Gamma Knife uygulamasında ölüm riski yüz binde birden azdır (>%0.001) ve beklenmedik hasar riski ise güvenilir ellerde %1’in altındadır. Bu da tedavi başarısının %99’un üzerinde olduğunu göstermektedir ve bu oranla diğer tedavi alternatiflerinin üzerinde başarıya sahiptir.

Tedavi için gerekli olan Stereotaktik çerçevenin takılması esnasında hasta, başında bir sıkma hisseder fakat bu his 3-5 dakika içerisinde ortadan kalkar.

Hasta sadece kafasında ağır bir şapka varmış gibi hisseder. Tedavi esnasında radyasyon ışınlarını görmek ya da hissetmek mümkün değildir.

Tedavinin etki süresi her hastada farklılık gösterebilmektedir. Gamma Knife’ın etkisi birkaç ay ile birkaç yıl arasında değişebilir.

Tedavi sonrasında hastalar, doktorun söylediği aralıklarla kontrole gelmelidir.

Işın Cerrahisi tedavisinden bir gün sonra normal sosyal ve iş hayatınıza dönebilirsiniz. Hastanede günübirlik yatış yaparak aynı gün içerisinde taburcu olursunuz.

Tedavi süresince hastalar uyutulmazlar. Hasta bu süreçle ilgili aşırı heyecan yaşıyorsa yatıştırıcı ilaç verilebilir. Işın cerrahisi sırasında mikrofon yardımıyla hasta ile iletişimde kalınarak mönitörden izleme yapılmaktadır.

Gamma Knife sayesinde iyi huylu beyin tümörleri (meningiomlar, hipofiz adenomları, akustik nörinomlar vs.) ve kötü huylu beyin tümörleri (beyin metastazları, glial tümörler vs.) tedavi edilebilir. Beyin tümörleri haricinde damarsal beyin hastalıkları (arterivenöz malfasyonlar ve kavernomlar) ve fonksiyonel beyin hastalıkları (trigeminal nevralji, vb) için de Gamma Knife yöntemi kullanılmaktadır.

Düzenli olarak kullandığınız ilaçlarınızı hekiminize söyleyiniz. Tedavi öncesinde bu ilaçların alınıp alınamayacağı ile ilgili bilgi size aktarılacaktır.

Işın cerrahisi günü veya bir gün öncesinde saçınızı ve kafanızı şampuanla yıkamanız istenmektedir.

Hastaneye rahat kıyafetler giyerek geliniz. Kıyafetlerinizin üzerinde metal fermuar ve düğme gibi parçalar olmamasına dikkat ediniz. Mücevherat ve saat takmayınız.

Tedaviden önce ceplerinizin boş olması ve tedavi esnasında üzerinizde kredi kartı, cep telefonu gibi elektronik cihazların bulunmaması gerekmektedir.

Hayır. Hastanın saçının tıraşlanması gerekmemektedir. Saçlar tedavi işlemini etkilemez ve bu işlemden etkilenmezler.

Hayır. Tedaviye bağlı olarak bir saç dökülmesi yaşanmaz.

İleri yaş sebebiyle cerrahiye bağlı yan etkilerin yüksek olduğu hastalarda, Gamma Knife ışın cerrahisi kullanılmaktadır. Genel anestezi alması riskli olan hastalarda da Gamma Knife tedavisi kullanılabilmektedir.

Gamma Knife tek seanslık bir tedavi yönetimidir ve etkisini belirli bir süre içerisinde gösterir. Öncelikle tedavinin etkisini bir süre sonra göstereceğinin bilinmesi gerekir.

Bu süreçte tedavinin gidişatı kontrol altında tutulur ve yakından izlenir. Nadir durumlarda tedavinin tekrarlanması gereken vakalar tespit edilebilir, bu durumda da ekstra bir tedavi seansı planlanabilmektedir.

Prof. Dr. Türker Kılıç’tan randevu almak için doğrudan Gamma Knife WhatsApp Bilgi Hattı‘na yazabilirsiniz. 

Hasta ismi ve iletişim telefonu ilettiğinizde bilgileriniz tedavi birimindeki asistanlara iletilecek ve ilk fırsatta randevunuzun oluşturulması için aranacaksınız. 

Whatsapp
Türkiye Beyin Vakfı